Białowieża: Het redden van Europa’s laatste oerbos

Sinds 2016 zet Forêt & Naturalité zich in voor de verdediging van het “laatste oerbos van Europa”, het Poolse bos Białowieża. Ons team is vaak in Polen geweest om plannen van regeringen en bosbouwers te onderzoeken die Europa’s laatste laagland oerbos bedreigen. In dit verslag geven wij een gedetailleerd overzicht van de feiten en vraagstukken. Naast de economische belangen, ontdekken we een machts- en belangenstrijd, uiteenlopende ecologische argumenten en ondoordachte ideologische redenen. Een situatie die in sommige opzichten verrassende gelijkenissen vertoont met de situatie hier bij ons in Wallonië…

Rapport

Bialowieza - reportage écrit pour la préservation de la forêt

Video reportage

Een verslag van een 15tal minuten met fragmenten uit onze interviews die deze situatie samenvatten (FR).

In het nieuws …

Article dans la revue de l’association française Forêts Sauvages avec de nombreux articles dédiés à la naturalité (décembre 2017).

(FR) Article dans la revue de l’association française Forêts Sauvages avec de nombreux articles dédiés à la naturalité  (décembre 2017).

(FR) En direct de Bialowieza par Sophie Brems sur La première le 12 septembre 2017

(FR) Notre interview dans l’émission Destination Ailleurs sur la Première avec Cédric Wautier en Août 2017

dessin de Isapi pour Bialowieza

(FR) Notre article dans le dernier numéro de la Garance voyageuse, superbement illustré par Isapi (Juin 2017).

forêt de bialowieza en pologne

(FR) Dans son article « Les cathos polonais détestent les arbres » dans Charlie Hebdo, Fabrice Nicolino recommande la lecture de notre reportage (mai 2017).

(FR) Reporterre: Le gouvernement polonais s’attaque à un trésor de la nature, la forêt de Bialowieza (Février 2017)

Article dans l’Homme et L’Oiseau, la revue de la Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux.

(FR) Article dans l’Homme et L’Oiseau, la revue de la Ligue Royale Belge pour la Protection des Oiseaux (Janvier 2017)

"La forêt de Bialowieza, entre rêve et réalité". Article dans la revue trimestrielle de la Société royale Cercles des Naturalistes de Belgique asbl

(FR) “La forêt de Bialowieza, entre rêve et réalité“. Article dans la revue trimestrielle de la Société royale Cercles des Naturalistes de Belgique asbl (Octobre 2011)

Zie de andere bestanden in de categorie Białowieża

Onze andere onderzoeksdossiers

Meer dood hout in bossen: een belangrijke uitdraging voor veerkracht en biodiversiteit

Meer dood hout in bossen: een belangrijke uitdraging voor veerkracht en biodiversiteit

Wat is de rol van dood hout in onze bossen? Dit is het onderwerp van het nieuwe dossier van Forêt & Naturalité. In dit dossier stelt Forêt & Naturalité voor de huidige kennis over dood hout en de rol ervan in bosecosystemen te inventariseren. 

Rewilding de natuur in Wallonië: wat zijn de kansen ?

Rewilding de natuur in Wallonië: wat zijn de kansen ?

Nu het aantal rewildingprojecten in heel Europa toeneemt, bespreekt Forêt & Naturalité dit concept dat nieuwe perspectieven opent op de manier waarop we ons beleid inzake natuurbehoud en biodiversiteitsontwikkeling moeten voeren. Forêt & Naturalité analyseert de vele mogelijkheden voor Wallonië.de mener nos politiques de conservation de la nature et de développement de la biodiversité. Forêt & Naturalité analyse les nombreuses opportunités s’offrant à la Wallonie.

De schorskever: crisis of opportuniteit voor een beter bos?

De schorskever: crisis of opportuniteit voor een beter bos?

Waar de meeste bosbouwers en de media een gevaar voor de ecosystemen zien, ziet Forêt & Naturalité in de schorskevercrisis een unieke kans voor de regeneratie van een natuurlijker en wilder bos. Aan de hand van de schorskevercrisis en de ketting van reacties die deze teweegbrengt, analyseert Forêt & Naturalité de ideologische grondslagen en de lobby’s die aan het werk zijn in het Waalse en internationale bosbeleid.